Opgericht in de jaren 60 als speleoklub in Aalst. Ondertussen zijn de activiteiten echter niet meer beperkt tot tochten onder de grond. Canyoning, skieën, via ferrata, bergtochten,...

maandag 25 april 2011

Paaszondag-heropening

In plaats van paaseieren te rapen gisteren eindelijk nog een keer onder de grond met Joel Hosselet. Door omstandigheden was dit alweer een tijdje geleden. Joel onder het mes, en zelf ook niet bijster veel tijd meer.
Maar uitstel is geen afstel.
Plaats van afspraak was de maasvallei; Een grotje op een van de steile valleiflanken. Miserie om ter plekke te komen, zeker wanneer de auto onderin de vallei staat geparkeerd.

Foto genomen vanaf de ingang.

Joel had in 2007 al eens rondgeneusd in de buurt. Op het rotsmassief waar ook ons grotje ligt had hij toen reeds verschillende gaten gevonden, waarvan verschillende met een duidelijk blazende tocht. Geen enkele echter met een aanzuigende tocht.

Enkele ingangen in de buurt, iets hogerop. Dat er geen gevonden zijn die aanzuigen wil natuurlijk niet zeggen dat ze er niet zijn. Het is immers niet makkelijk om de steile flanken af te zoeken. En het dichte struikgewas maakt het er niet simpeler op.

Joel had toendertijd reeds gegraven in de onderste en tevens ruimste ingang met vrij snel een 30 tal meter premiere. Z'n notities vermeldden een sterke tocht en zicht op vervolg. Aangezien het niet echt een plezier is om er te geraken is dit al snel op de lijst 'ooit eens te bekijken' gekomen. De voorbije winter zijn de papieren terug opgedoken en heeft hij een makkelijkere weg langs boven gezocht. En gevonden. Daarom stonden we dan ook gisteren opnieuw aan de ingang.

Ons eerste werk was het heropenen van de ingang tot het 'nieuwe' gedeelte. De aanwezige dassen hadden immers stokken in de wielen gestoken en de passage opgehoogd tot een 30 tal cm van het plafond van de mooi gevormde gang.


Sterk blazend. En koud!!
Deed me denken aan de 'frigo-verslagen' van Avalon.
Moet deze nog eens herlezen.



Enkele uren later.
Heropening.

Het vervolg is een sterk stijgende gang die uitgeeft op een iets ruimer kruispunt van verschillende passages.


De tocht komt van hogerop. En is te koud om direct van buiten te komen. Bovenin is het opgevuld met zand en blokken tot een 20 cm van het plafond. Een peulschil om dit open te maken, ware het niet dat er  een gebrek is aan stockageruimte. Daarom besluiten we eerst de lager gelegen passages te bekijken. Zo kunnen we een van de doodlopende stukken gebruiken om ons puin in te stockeren.
De tocht blijkt zich op te splitsen. Een gedeelte volgt de weg naar buiten. Een gedeelte volgt een kleine passage in de wand.



Een half uurtje volstaat om de passage uit te graven en een beetje te cartoucheren. We kunnen de tocht een meter of 10 volgen. Zicht op een vervolg, ook hier volstaat het om een beetje grond weg te nemen.

Hier verdwijnt de tocht.


En van hier komt hij.

Zal echter voor de volgende keer zijn. We zijn ondertussen reeds een uur of 9 bezig! De goesting is er nog, maar spijtig genoeg wordt een mens moe. Opruimen dus, en ons de helling opworstelen, met de nodige schuivers en gevloek. 1 stap naar boven en 3 terug!

Benieuwd wat het verhaal achter de sterke tocht is. Zowel zomer als winter sterk blazend! Volgende keer weten we hopelijk meer. We kunnen dan zowel de tocht verder volgen als de luchtstroom tegemoetgaan.
Benieuwd ook wat een temperatuursmeting zal opleveren. Het gevoel is immers net alsof je op een hete zomerdag de koelcel van de colruyt binnenstapt. Frisjes dus, een muts is hier geen overbodige luxe.

Maar we zullen nog een beetje geduld moeten uitoefenen; eerst staat er een bezoek aan de 'Souffleur de Beauregard' op het programma. En de resurgence temporaire, die ligt ook nog te wachten. Om nog maar te zwijgen van de Trou de la Tranchee, alias 'Le Germinal'.Beetje uit het oog verloren, maar spookt nu ook weer door het hoofd. Ook hier 'cagoule obligée'.

Fré
  










1 opmerking:

  1. Mooie ontdekking! Met dit weer blazen en zuigen de grotten als gek. Toffe foto's.
    Het ziet er nogal hoog uit, daar...
    En zie ik daar geen Scurion?

    BeantwoordenVerwijderen