Opgericht in de jaren 60 als speleoklub in Aalst. Ondertussen zijn de activiteiten echter niet meer beperkt tot tochten onder de grond. Canyoning, skieën, via ferrata, bergtochten,...

dinsdag 17 mei 2011

Zweten in de Souffleur de Beauregard

Zondag 8 mei.


Moederdag maar wij kruipen onder de grond. Op uitnodiging van Joël mochten we mee naar de Souffleur de Beauregard. De pas in 2004 ontdekte grot zou heel wat te bieden hebben.
Onze gids van dienst Pol Xhaard bekeek ons bij de ontmoeting zeer nauwlettend en vroeg " jullie zijn toch wel  goed getrainde speleo's ...." Hij bepaalde de volgorde en wij weg. Al vlug bleek dat de grot niet echt eenvoudig was maar wel met alles wat een speleo maar wensen kan; een mooie putten reeks, heel wat kruipwerk en een pittige meander. De meander op het einde van de Rivière Sud mag er zijn, zeker in het gezelschap van een sleepzak.
Richting tweede gedeelte en de Rivière Orange krijg ik  het gevoel ergens in Frankrijk aan het grotten te zijn. Mooie meander, prachtige riviergang met tal van concreties.
Ergens stroomafwaarts in de Rivière Orange mochten we wat mee graven. Volgens Pol zijn er in deze grot nog tal van mogelijkheden nieuwe stukken te ontdekken.
En dan terug; een kleine 2 uur  naar buiten. Deze tijdspanne geeft een mooi beeld weer van de grote van deze grot. We waren dan ook heel blij het zonnetje terug te zien.
Het was een heel toffe en sportieve tocht, met dank aan de deskundige begeleiding en uitleg van Pol Xhaard. Jammer genoeg was onze Fré er niet bij, hij zou zeker genoten hebben. Foto's zij er niet gemaakt dat zal voor een volgend bezoek zijn.
Geert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten