Opgericht in de jaren 60 als speleoklub in Aalst. Ondertussen zijn de activiteiten echter niet meer beperkt tot tochten onder de grond. Canyoning, skieën, via ferrata, bergtochten,...

maandag 2 mei 2011

La grotte du Triton.

Twee weken geleden had ik samen met Geert en Tim reeds een blik kunnen werpen op het begin van de werkzaamheden van Dsobeur en Bibiche, nabij de ingang van Trou d'Haquin. De voorbije weken volgde er bijna dagelijks een foto-verslag van de werkzaamheden. Er werd duidelijk een boel werk verzet. Dit prikkelde natuurlijk de nieuwsgierigheid, maar wierp ook enkele vragen op. Gaan ze daar niet direct in de Trompettes terechtkomen? En nu al een poort erin?

Even een stukje in het Frans, want ik kreeg zaterdag klachten ;-). JC aan het woord;' Spijtig dat we niets verstaan van dat vlaams. En de vertaalprogramma's op het internet, die leveren ook bijster weinig op.'

Samedi apres-midi, en route vers Lustin. Une tres grande merci mes amis pour l' invitation de vous rejoindre pour la premiere descente dans votre decouverte. Certainement parce que j' ai pas vous aidé a creuser a cette chantier.  C'est vraiment la grande luxe; faire rien et etre present pour la decouverte. Une bonne idee pour la future,... eh non ...une blague!!!!
De toute facon; Samedi, c' etait comme toujours; bonne ambiance avec des gens sympas. Désolé, mais maintenant je continue en  flamand. Ca me prens trop de temp et en plus c' est avec trop des fautes.

Zaterdag dus....Pas om 14u30 ter plaatse. Bibiche is nog druk bezig met hetgeen hij het liefst doet; cartoucheren. Hij maakt de toegang tot de put iets ruimer met de bedoeling om het voor iedereen doenbaar te maken. Naar beneden is geen probleem , het uitkruipen is echter nog geen sinecure.

Wanneer ik zelf een blik kan werpen op het begin van de put is de kwestie van de poort ook direct uitgeklaard. Geen enkele reden om perplex en een beetje geschokeerd te zijn. Een ingang die zo dicht bij een van de meest bezochte grotten van België ligt en waarvan de bijna verticale ingangspassage uitgeeft op een put van ongeveer 8 m diep, die kun je nu eenmaal niet laten openliggen. Wie zou het zichzelf kunnen vergeven indien er tijdens een of andere gidsing een van die gasten het gat ziet, en eventjes een kijkje wil gaan nemen. Om dan, voor hij het goed en wel beseft, op de bodem van de put te belanden.  Voorbarige conclusies, daar heeft niemand iets aan!

L
La porte choquante


Bibiche, druk in de weer met het verbreden van de toegang tot de put.

Aangezien ik geen enkele maar dan ook geen enkele bijdrage aan de enorme hoeveelheid werk had geleverd was ik dan ook terughoudend bij de vraag of ik zin had om als eerste af te dalen. Zin wel natuurlijk, wie zou dit nu niet zien zitten. Maar ik was al tevreden met het aanwezig zijn en het nemen van fotos. Na een beetje aandringen van hun kant dan toch mijn materiaal aangespeeld. De put ziet er doenbaar uit om zo af te klimmen,maar vermits er veel puin naar beneden was gevallen moet er nog een beetje gekuisd worden. En ook moet er uitgekeken worden naar het hoorapparaatje van Bibiche. Dit blijkt tijdens de werkzaamheden spoorloos verdwenen te zijn. Er wordt vlug een touw gehangen en het puin verdwijnt naar de bodem van de put. Daar is het zonder twijfel ruim genoeg. We kunnen duidelijk onderin water horen. Op de voet gevolgd door vincent kom ik terecht in een zaaltje met verschillende mogelijkheden.

Vincent komt een kijkje nemen.

De meest voor de hand liggende passage maakt duidelijk waar het geluid van het water vandaan komt. Droog blijven is een illusie.


Blijkbaar zit er nog iets in de weg.

 

Vincent waagt het erop en blijft net onder de douche steken. Fris aan de vis! Enkele stevige trappen tegen een blok op de vloer volstaan om het obstakel te elimineren. Bij z'n tweede poging geraakt hij zonder problemen aan de andere kant. Het water verdwijnt in een spleet, en zowel links als rechts is er nog een mogelijkheid, maar niet zonder werk. Nat tot op het bot kruipen we terug naar het zaaltje waar ondertussen ook Bibiche is gearriveerd. Die is slimmer en laat de douchepassage aan zich voorbijgaan!



 Alle mogelijkheden worden bekeken, we zoeken tussen het puin aan de voet van de put nog naar het apparaat van Bibiche (spijtig genoeg zonder succes!) en dan is het tijd om verslag te aan uitbrengen aan de ingang. Resultaat van de dag, een put die uitgeeft op een zaaltje met verschillende mogelijkheden, in totaal verschillende richtingen. Er is weer werk aan de winkel. Eerste job op de lijst; topo, zodanig dat we een correct idee hebben van de richting die we uitgaan. 

Een geslaagde dag, in uitstekende sfeer.
Waren aanwezig; Dsobeur, Bibiche, Vincent en Jean Benoit.

Om af te sluiten, en speciaal voor Dsobeur, liefhebber van Belgische bieren.
Le jour apres, au lieu de fair un tour dans des grottes et deguster de l' eau souterrain, on a aussi exploré des cavernes. Mais ici remplie avec de futs de geuze artisanal. Tour de geuze 2011, 9 petites brasseries ont fait portes ouvertes. La prochaine fois je prends quelques bouteilles avec pour une petite degustation. On ne les trouve presque pas dans des magazins. Et croyez moi; c' est du bonne matiere!!!



Santé.

Fré. 
 



2 opmerkingen:

  1. Beau reportage Fré.

    La vidéo avec le passage sous la douche est géniale.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ongelooflijk daar beneden, zou het in de Frumont ook zo iets zijn?
    Er wacht ons nog een hoop werk!
    Joepie!

    BeantwoordenVerwijderen