Opgericht in de jaren 60 als speleoklub in Aalst. Ondertussen zijn de activiteiten echter niet meer beperkt tot tochten onder de grond. Canyoning, skieën, via ferrata, bergtochten,...

zondag 20 februari 2011

La resurgence temporaire- desob interclub.

Zaterdagmorgen 19 februari werden de grote midddelen ingezet aan de resurgence. Zowel qua mankracht als materiaal. Zelf was ik reeds een uurtje op voorhand ter plaatse om enkele grote blokken te cartoucheren die de vorige keer op het einde van de dag uit de wand boven ons hoofd waren gewrikt. Op het eerste zicht leken die stevig verankerd te zitten, maar toch liever op zeker spelen.

Eens deze tot puin waren herleidt verscheen er een handvol gemotiveerde speleos aan de ingang. Michel en Jean-pierre van SCAIP. Jean Benoit van La Corde en de  drijvende kracht JC desobeur (independant). Bibiche werd pas na de middag verwacht.


Iedereen had z'n auto volgestouwd met materiaal. Aan boormachines, breekhamers,... zelfs stroomgroepen geen gebrek. Het doel van de dag was de smalle gang, die 2 weken geleden was blootgelegd, te verbreden. Eerst werd de ingangsput onderin vergroot om in alle confort te kunnen verderwerken. Een compacte massa van klei en blokken werd emmer na emmer buitengetrokken door michel en mezelf. De enige twee die de ingangspassage kunnen passeren. We hebben immers besloten de ingangsversmalling voorlopig niet te verbreden. Tot we zicht hebben op het vervolg. Indien dit immers te smal blijft, heeft het ook geen nut om heel de ingang te verstevigen met beton en buizen. En zonder die verstevigingswerken moeten we er ook niet aan denken om te verbreden.

Daarna werden de meer 'overtuigende ' middelen bovengehaald. Wat echter maakte dat we telkens weer die ellendige passage naar buiten toe moesten doorworstelen.



Dat hadden we er nog voor over gehad indien de 'petards' het verhoopte resultaat gaven. De rots gaf zich echter niet zo makkelijk gewonnen. Slechts beetje bij beetje vooruitgang. Blijkbaar moeten we terug overschakelen naar de oude, vertrouwde mix. In combinatie met het systeem van Michel om onze boorgaten stevig af te sluiten om geen verlies van kracht te hebben.

Cartoucheren dan maar. Dan konden we tenminste ter plekke blijven. Maar zelfs de zwarte hiltipatroontjes bleken niet opgewassen te zijn tegen de rots. Barsten wel, breken ho maar. Daarvoor moest de breekhamer erbij gehaald worden.

Bibiche in actie.

Een tak doet dienst als standplaats voor de tweede man die
nodig is om het puin naar buiten te krijgen.

Jc zoekt ... en vindt.
Zwerfvuilactie.


Het vervolg, 2 weken geleden.


Resultaat van een dagje werk. Niet het verhoopte resultaat, maar we vorderen. 


Hier hopen we volgende sessie te geraken.
Eens de blokken en de stalagmiet op de achtergrond zijn opgeruimd moet het mogelijk zijn om te zien hoe het vervolg eruitziet.

Enkele filmpjes;


Fré

  



1 opmerking:

  1. Hoi Fré, dat leest als een roman. Goed geschreven en wijze filmbeelden ook (Eos 500?).
    En ambiance genoeg daar.
    Heb je al touw nodig om eruit te geraken?? Ik kom de 2° of de 3° maart een kijkje nemen.
    Hoor je nog water stromen beneden?
    Groetjes aan Elias en Kathleen.
    Rudiol

    BeantwoordenVerwijderen